Els vins generosos per fer l’aperitiu

Fer l’aperitiu és un tret social que els últims anys ha anat a l’alça. Una cervesa o una copa de vermut amb unes tapes són els acompanyants més típics d’aquesta tradició social. Però si tens ganes d’innovar i tens ganes d’una alternativa al vermut, els vins generosos són una excel·lent companyia per aquestes trobades a les terrasses dels bars. Una beguda alternativa del vermut que és desconegut per a molts.

Aquests vins són complexos, molt rics en matisos i tenen molt a oferir. Són begudes més conegudes per a l’hora d’acompanyar les postres, però també són una excel·lent aposta per fer l’aperitiu i com a alternativa al vermut, ja que a majoria mariden molt bé amb tota mena d’aliments.

Què són els vins generosos? 

De vins generosos podem trobar de diferents tipus; com ara els secs, els dolços i els rancis. Segur que et ve a la ment un “Xerès “o un “Porto”, o el conegut raïm moscatell . Aquests tres vins són tipus de generosos dolços i són ideals com a alternativa al vermut de l’aperitiu.

Els vins generosos es defineixen en el Reglament del Consell Regulador com a vins secs amb un màxim de sucre residual de 5 grams per litre. Aquests vins tenen una gradació alcohòlica que oscil·la entre els 15 i els 25 °C. Són vins més dolços que la resta perquè l’alcohol que li afegeixen mata el llevat i provoca el sucre residual.

Com s’elaboren aquests vins?

En l’actualitat, els vins generosos s’obtenen a partir de vins joves, als quals se’ls afegeix alcohol en la fermentació. La selecció del raïm per a la base d’aquests vins se sol realitzar durant els primers dies del mes de gener, dates que no són habituals del període de collita, que va entre agost i octubre.

La història d’aquest tipus de vins té molt a veure amb les necessitats de transport del vi amb vaixell en els segles XVI i XVII. Antigament, s’elaborava el vi amb aquest procediment per a preservar-lo millor i que no es fes malbé a l’hora de transportar-lo al seu destí. Li augmentaven la seva graduació alcohòlica per a no perdre la seva estabilitat i que arribés en bones condicions.

Amb què mariden millor els vins generosos?  

La proposta de fer l’aperitiu amb aquestes begudes és tot un encert si la companyia és l’adequada. Maridar vins generosos correctament és una bona alternativa per aquells que no volen fer el típic vermut, encara que estigui de moda. Et proposem tres vins generosos per l’aperitiu:

  • El vi porto es caracteritza per la seva gran intensitat aromàtica i la seva dolçor. Una proposta fresca, lleugera i dolça és combinar aquest vi generós amb aigua tònica, unes rodanxes de llimona, fulles de menta fresca i uns glaçons. Aquesta combinació es converteix en una perfecta i refrescant alternativa al vermut. Maridar el vi porto amb una selecció de formatges, ametlles salades i unes olives el fan potenciar el seu sabor aconseguint una harmonització perfecta. Però si prefereixes opcions més dolces, el vi porto al final de l’àpat amb fruites seques o un pastís de xocolata negra és molt bona opció, ja que els sabors dolços prolongaran amb intensitat al teu paladar.
  • El vi que casa amb qualsevol mena de menjar és el vi xerès i cada vegada és més habitual prendre’l a l’hora de l’aperitiu. És un vi sec i lleuger, amb una graduació entre 15 i 18 graus, color daurat pàl·lid i de sabor ametllat. Unes gambes a l’allet i uns talls de pernil serrà el mos perfecte per preparar a casa o demanar al restaurant. Una explosió de sabors perfecta per acompanyar aquest vi dolç.
  • Ja sigui a l’hora de l’aperitiu o com a la sobretaula, l’opció d’escollir un vi moscatell és tot un encert si el serveixes ben fresquet. És un generós de color castany intens, amb aspecte dens i llàgrima àmplia. En nas destaquen les notes varietals característiques del raïm moscatell, podent-se apreciar també aromes florals de gessamí, flor del taronger i notes cítriques com de llima. El vi moscatell , és més conegut per a elaborar postres, segur que has provat unes maduixes ensucrades amb un rajolí de moscatell alguna vegada. Però aquest vi generós també és una alternativa al vermut si l’acompanyes amb un bon entrant. La combinació de formatges (manxecs o blaus), fruita seca i patés amb pa torrat és una proposta que sorprèn.

Els vins generosos són una combinació d’aromes, sensacions i fragàncies per gaudir de l’aperitiu d’una manera dolça i original. Maridar els vins generosos a l’hora de l’aperitiu és una autèntica aventura per oferir harmonies innovadores i arriscades amb sabors, textures i aromes poc usuals.

Oferint al teu restaurant una alternativa al vermut amb aquestes idees poden ajudar a diferenciar el teu servei d’aperitiu al del restaurant del costat, donant una oportunitat a altres classes de vins menys coneguts per aquesta hora del dia.

2 pensaments sobre “Els vins generosos per fer l’aperitiu

  1. Retroenllaç: Tradicions gastronòmiques de Setmana Santa a Catalunya | VINS GOTIM D'OR

  2. Retroenllaç: Quin vi escollir per a una barbacoa? | VINS GOTIM D'OR

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s