Tradicions gastronòmiques de Setmana Santa a Catalunya

Ja estem a Setmana Santa, una setmana on tradició i cultura s’agafen de la mà per celebrar arreu de Catalunya una de les dates més especials del calendari. Els bunyols i les mones són les tradicions gastronòmiques més dolces d’aquesta època, però tampoc poden faltar plats típics per aquestes dates com menjar bacallà durant el Dijous i Divendres Sant per a substituir el consum de carn.

Per als més tradicionals aquestes dates han sigut moments de gaudir de les esperades processons Però siguis fidel a la tradició cristiana o no, gaudiràs d’aquests dies de Setmana Santa, perquè és una festa especial que ens permet tenir uns dies de descans i a més a més gaudir del menjar típic festiu.

Quins són els plats típics de Setmana Santa?  

És habitual elaborar plats amb bacallà, com el típic bacallà guisat amb cigrons o els bunyols Acompanyar aquest menjar amb un vi blanc verdejo, pot ser una bona elecció, encara que el bacallà és un peix que canvia molt segons com es cuina i que per tant admet diferents tipus de maridatges.

La quantitat de combinacions per maridar aquest tipus de plat són nombroses, encara que el més important al final és triar un vi que ens agradi per poder gaudir d’un menjar on el bacallà i el vi comparteixin protagonisme.

Un altre de les tradicions gastronòmiques de Setmana Santa a Catalunya són els dolços. Els bunyols de Quaresma agafen protagonisme a totes les pastisseries convertint-se en unes de les tradicions gastronòmiques més conegudes de la nostra terra, juntament amb la mona de pasqua.

Es creu que aquesta dolça tradició es va fer tan popular perquè es necessitava endolcir d’alguna manera els dies on l’església prohibia el consum de carn i per a compensar d’alguna manera el paladar, van donar la benvinguda als dolços.

Antigament el primer dia que es podia trobar els bunyols de Quaresma a les pastisseries era el dimecres de cendra, actualment,  aquesta tradició gastronòmica de setmana santa ha passat a ocupar un lloc habitual a moltes de les pastisseries catalanes i es pot trobar durant tot l’any.

Begudes per acompanyar els dolços de Setmana Santa? 

Una de les begudes més típiques per acompanyar els bunyols és el moscatell, un vi dolç de notes varietals característiques del raïm moscatell. És un vi  dolç per acompanyar les postres, però també molt bona opció de vi generosos  per fer l’aperitiu , ja que els seus aromes florals de gessamí, flor del taronger i notes cítriques com de llima el fan una bona proposta si el serveixes ben fresquet.

I per últim dilluns de pasqua és el dia de posar fi a aquesta setmana especial de gastronomia típica amb la mona. A Catalunya és tradició que el dilluns de Pasqua els padrins regalin als seus fillols un pastís coronat per un ou gegant de xocolata o amb alguna figureta feta de xocolata que representa un personatge popular.

“El dia de la Mona”, on és es reuneixen les famílies o els amics per a menja aquest pastís tots plegats i s’acostuma a brindar amb cava. Aquesta beguda típica de casa nostra és un complement molt apropiat per acompanyar l’últim dolç tradicional de Setmana Santa, ja que de mones de pasqua podem trobar moltes opcions, però totes comparteixen un ingredient comú, la xocolata.

Maridar cava i xocolata és tot un encert, una de les grans virtuts dels caves és que ens permeten jugar amb qualsevol mena de xocolata. No hi ha normes, l’acidesa i frescor de les bombolles ens farà que qualsevol xocolata sigui un maridatge perfecte.

Una opció amb la qual segur encertaràs és fer elecció de caves joves com el Cava Mas Bacus. Aquests tipus de caves presenten un gust suau, lleugerament afruitat i fresc. Molt agradable en boca gràcies a l’equilibri entre l’acidesa i els aromes. Són caves refrescants ideals per acompanyar-lo amb el trosset de mona o fer una copeta a mitja tarda.

Que gaudiu d’aquests dies de descans i de totes les tradicions gastronòmiques de Setmana Santa que celebrem a la nostra terra. Salut!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s