Com parar taula per Nadal?

Les festes de Nadal són dies de compartir taula amb familiars i amics, organitzar dinars i sopars diferents per celebrar aquests dies assenyalats. A cada casa hi ha un amfitrió i si aquest any et toca ser-ho, alguns consells de decoració i protocol et poden ser de gran ajuda per parar taula per Nadal.

Potser et preguntes com parar taula correctament en dates especials, per complaure als convidats i que se sentin còmodes cal buscar un estil adequat per l’ocasió, fixar-se una temàtica concreta i fer que tot tingui un mateix sentit. L’elecció de les estovalles, la col·locació dels coberts i la seva correcta posició, són alguns dels detalls que marcaran la diferència a l’hora de parar taula a les celebracions de dies especials. Si vols que els teus convidats gaudeixin d’un àpat amb una perfecta taula parada, no et perdis aquests consells.

Els imprescindibles per parar una taula perfecta

En primer lloc cal escollir les tovalles. Els colors pàl·lids o blancs són una bona elecció, ja que donen calidesa a la taula. Assegura’t que cobreixin tota la taula el més recomanable és afegir uns 15/20 centímetres a cada costat perquè les estovalles pugui caure prou. I si són de roba que estiguin ben planxades, sense cap arruga perquè quedin ben posades.

Un cop tenim la taula vestida, és el torn dels plats. La vaixella juga un paper molt important en l’aspecte visual i festiu. Si vols una taula ben parada, utilitza la mateixa vaixella per a tots els comensals, col·locar peces de diferents estils de vaixelles li treu atractiu i és poc elegant. Pots utilitzar un plat pla i sobre d’ell un de profund perquè sigui una taula completa, una combinació a dues alçades que a més, és molt útil a l’hora de servir l’escudella de galets com a primer plat i un cop acabada es retira per donar pas al segon.

La distribució de les copes és un altre de les peces clau a l’hora de parar taula per un àpat especial. L’ideal és col·locar entre tres i quatre copes segons hi hagi vi blanc i/o negre:

– Copa per l’aigua  

– Copa per vi blanc entre 20 i 40 cl. 

– Copa per vi negre, entre 50 i 80 cl. 

– Copa de cava entre 20 i 25 cl. 

En el cas de servir diferents tipus de vi és millor canviar les copes amb cada varietat de vi. No és igual un vi negre que maridarem amb el plat de carn que un vi blanc més afruitat per acompanyar l’aperitiu. El més apropiat és que cada vi tingui la seva copa.

Per a un vi negre, la copa ideal és aquella que té una grandària generosa i la boca ampla, en canvi per servir un vi blanc és millor servir-lo en una copa de boca estreta. La copa de cava més adient és el tipus flauta, ja que permet apreciar les bombolles i tot l’aroma del cava.

La distribució correcta de les copes a la taula és la següent: d’esquerra a dreta, primer la de l’aigua, després la del vi negre i a continuació la del vi blanc. I per acabar, la copa de cava amb què es fa el brindis, es col·loca a segona fila, cap a l’interior de la taula.

Per aconseguir l’elegància de la taula en celebracions especials és recomanable que totes les copes siguin transparents per tal d’apreciar la qualitat del vi, tinguin tija llarga que ens permeti agafar la copa sense escalfar el vi i que siguin de la mateixa cristalleria. Si no vols parar una taula tan formal, hi ha molts dissenys originals i atrevits que també poden quedar molt bé. Per últim, si no vols quedar malament amb els convidats, repassa les copes amb un drap de cotó per evitar que quedin marques de calç o ditades.

Hi ha unes normes de protocol molt estrictes en parar taula en celebracions i la distribució dels coberts és ben coneguda. És important situar les peces de dins cap a fora, és l’ordre invers en el qual s’utilitzaran. Així que, al costat dret del plat cal col·locar el ganivet del segon plat, al costat de la cullera sopera. A l’altra banda es disposen les forquilles, la dels entrants o amanides i l’altre s’utilitzarà en el plat principal. A la part superior del plat i abans de les copes és l’espai per la cullera de postres.

Una bona idea per a distribuir bé l’espai entre comensals, és col·locar a la part superior esquerra un plat per a cada convidat amb el seu pa. Així delimitarà millor la zona per cada convidat.

Ingredients que no poden faltar a la taula de Nadal  

Per les festes de Nadal la decoració que guarneix la taula no hi pot faltar. Crear centres de taula amb flors o unes espelmes és un detall agradable per vestir la taula per un dia especial. Com a consell, evita que no tinguin un volum excessiu perquè no molestin al menjar ni interfereixin la conversa ni la vista entre convidats.

Per ser un bon amfitrió tots els detalls compten a l’hora de parar taula en celebracions, tenir en present diferents aspectes perquè tothom estigui a gust, preparar un menú a l’altura de les circumstàncies, utilitzar uns utensilis adequats i cuidar la decoració de la taula per organitzar la millor de les vetllades i els convidats gaudeixin al màxim.

Et desitgem que gaudeixis dels àpats i les festes de Nadal. Salut!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s