Com escollir un vi per a una ocasió especial?

Escollir un vi pot semblar complicat, ja que existeixen diferents opcions amb moltes marques al mercat i decantar-nos per la més adequada pot resultar una decisió complexa. 

Ara que comencem amb el desconfinament, ja es poden organitzar trobades amb els amics i la família a casa, organitzar un sopar a la terrassa i escollir un vi per una ocasió especial és una tasca que pot resultar aclaparadora.  

El preu pot ser un element que fa decidir cap a una opció o una altra. És fàcil deixar-se portar per la idea de que, com més cara és l’ampolla, millor serà el vi, però no sempre és així, ja que l’opció més cara no és garantia d’encert.  

Què cal saber per fer l’elecció d’un vi?  

El vi és companyia, és celebració , … en definitiva, és compartir moments. Un dels punts bàsics a l’hora d‘escollir un vi per cada ocasió és saber els gustos de les persones que el beuran. Investigar sobre el tipus de vi que els pot agradar, si són més de negres o de blancs, si prefereixen un vi intens o bé, un sabor més suau en boca.  

Un altre punt important a l’hora d’escollir un vi, és l’ambient en el que es compartirà. L’elecció no serà la mateixa per una barbacoa amb amics que per un sopar amb un menú pensat especialment per l’ocasió. En el primer cas, juguen un paper important aquells vins que no siguin molt complexos, de sabors frescos i afruitats. En un sopar més elaborat, on es busca arriscar una mica més, l’elecció pot anar cap a un vi amb més cos, com un criança. 

Escollir un vi també és relacionar-lo amb els sabors dels aliments, de manera que l’àpat  i el vi es complementin i es potenciïn mútuament. Parlem del maridatge, tota una ciència gastronòmica que pot despertar els nostres sentits. 

L’etiqueta de l’ampolla de vi és una font de coneixement del producte i la seva essència. Si no ets un gran coneixedor del tema, acostuma a fixar-te més enllà del nom i el logotip de l’etiqueta del vi.     

Informació de l’etiqueta útil per l’elecció del vi 

Conèixer els detalls sobre l’origen del producte, les notes de tast, el grau alcohòlic o les varietats que inclou, són elements bàsics per fer una tria encertada. 

  • Marca:  El nom del celler o noms que busquen transmetre les sensacions del vi. 
  • Denominació d’origen: És la identificació geogràfica del producte. La finalitat és distingir i garantir una qualitat i unes característiques vinícoles, pròpies de la zona on s’ha conreat la vinya. 
  • Collita: Indica l’any. És un tret important per saber la qualitat del vi d’aquell any. La climatologia afecta directament la verema i el vi que se n’extreu. 
  • Envelliment: Parla del temps que ha estat aquest vi dins del barril i de l’ampolla.  

Jove; vi que està en barril entre 3 i 6 mesos.  

Criança; madura un mínim de 6 mesos en barril i 6 mesos més a l’ampolla.  

Reserva; són 12 mesos en barril i 12 mesos més a l’ampolla  

Gran Reserva; té un mínim de 48 mesos de maduració. 

  • Celler: Indica les dades del celler responsable o de l’empresa que l’ha embotellat.   
  • Varietat de raïm: Garnatxa, Sauvignon, Syrah,… les seves característiques fan que el vi transmeti unes sensacions pròpies de la varietat en qüestió. Conjuntament amb la collita i l’envelliment, aporten uns sabors únics.  
  • Graduació alcohòlica: Indica el percentatge d’alcohol i el seu cos.  Els vins amb cos són aquells que tenen un 14% de graduació d’alcohol. Els que tenen una graduació més baixa, d’un 11%, es consideren vins lleugers.  
  • Quantitat: Les ampolles de vi estàndard són de 75cl, encara que també es troben en el mercat, les ampolles màgnum de 1,5l. Són una bona opció si es fa una reunió o celebració amb grup. 
  • Altres  característiques: Notes de tast, el maridatge, suggeriments… Tota mena de detalls que ajuden a escollir un vi ideal per cada ocasió. 

Escollir la maduració del vi en funció del sopar  

Per últim, cal tenir present el sopar i el sabor que deixarà en boca el vi escollit perquè es converteixi en l’acompanyant perfecte.  

Per una vetllada pensada amb aperitius i àpats lleugers, busca la teva opció entre els vins joves de sabors afruitats i florals per no trencar l’equilibri amb els plats elaborats. 

Si els segons són el plat estrella, el millor acompanyant de les carns vermelles són els criances. Un vi més intens, que comença a tenir cos i està en consonància a la textura d’un bon filet. 

Si la celebració és gaudir d’un menú basat en un bon guisat de carn de caça, sense dubte, la teva opció serà un reserva o un gran reserva. Vins amb gran “buqué”, un aroma únic del procés d’envelliment que farà gaudir dels sabors intensos d’una forma exponencial. 

En definitiva, l’etiqueta és la carta de presentació del vi, en ella trobarem la informació adequada per guiar-nos cap a l’elecció més adient. Tenir en compte tots els factors, és la clau per trobar el millor vi per una ocasió especial.  

Salut!  

Un pensament sobre “Com escollir un vi per a una ocasió especial?

  1. Retroenllaç: Accessoris per beure vi | VINS GOTIM D'OR

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s