Beure cava és sinònim de celebració

El bon temps convida a gaudir de les estones a la fresca, dels moments amb els amics fent petar la xerrada al voltant d’una taula a la terrassa de casa o fer la teva lectura i beure una copeta de cava descansant al jardí.

A l’estiu els vins fresquets són una opció per molts. Els blancs i rosats són elecció segura durant les altes temperatures però no podem oblidar-nos del cava, el vi escumosos que també guanya protagonisme durant aquesta època de l’any.

Beure cava forma part dels moments de celebració, és part de la cultura catalana. L’Alt Penedès és una de les principals zones de producció a Catalunya, territori que dóna nom a la coneguda denominació d’origen DO Cava. Aquests caves són elaborats segons el mètode tradicional de segona fermentació. Encara que hi ha altres zones catalanes on també es produeix aquesta beguda escumosa, com a l’Anoia, el Bages, el Baix Llobregat, entre d’altes, Sant Sadurní d’Anoia és la zona de producció més important de Catalunya i conjuntament amb aquestes altes comarques, són les responsables que el cava es pugui gaudir a tot l’estat Espanyol.

Pot ser que beure cava s’assocïi a les festes de Nadal i moments de festivitat com els aniversaris, però beure cava també és una experiència gurmet. Acompanyar un dinar amb un bon cava, es converteix en una opció interessant per gaudir d’una vetllada gastronomica. Buscar diferents opcions i conèixer les característiques organolèptiques que el cava ens brinda, és una bona idea pels sopars d’estiu.

Aquest mes de juliol hi ha dues dates perfectes per brindar amb una copa de cava, la revetlla de Sant Joan i la de Sant Pere. La tradició mana celebrar les nits d’estiu amb coca de crema i fruita i acompanyar-la amb un cava ben fresquet.

Les característiques del cava

El cava és una barreja de vi blanc, sucre i llevats. És un vi escumós amb denominació d’origen. Les bombolles són la seva característica més significativa i s’aconsegueixen gràcies a un mètode tradicional de segona fermentació. Aquesta fermentació es porta a terme dins de la mateixa ampolla i és gràcies a aquest procés tradicional que obtenim el cava.

Les propietats i característiques del cava, tenen el seu origen en els sòls de les seves vinyes, en les varietats del raïm i la climatologia. El nostre clima Mediterrani d’ambient lluminós i assolellat, hiverns suaus i estius no molt calorosos és l’ideal per aconseguir que el raïm tingui menor acidesa i un caràcter sec i afruitat.

Maridatge amb cava

El cava no només s’ha de beure amb les postres, és ideal per maridar aperitius, plats de marisc, de peix, arrossos o fins i tot, carns estofades o a la brasa.

Per maridar cava amb els diferents aliments s’ha de tenir en compte dos aspectes claus: El temps de criança i la quantitat de sucre.

La criança del vi i el cava es caracteritzat per tres grans grups; jove, reserva i gran reserva. La criança és un aspecte imprescindible a tenir en compte si s’ha d’escollir un vi per una ocasió especial

La quantitat de sucre determina els tipus de cava que trobarem al mercat:

-Brut Nature: 0-3 gr per litre.

-Extra Brut: fins a 6 gr de sucre per litre.

-Brut: fins a 12 gr.

-Extra Sec: 12 i 17 gr per litre

-Sec: entre 17 i 32 gr

-Semi Seco: 32 i 50 gr de sucre.

-Dolç: més de 50 gr per litre.

Un exemple de maridatge pot ser acompanyar el cava amb pernil serrà.  El sabor salat marida molt bé amb el cava i li dóna un efecte refrescant al paladar. Aquest embotit de qualitat encaixa a la perfecció amb un Cava Brut. 

Una opció més dolça serà un cava semi sec o dolç, adequat per acompanyar les postres, aconseguint un equilibri de sabors molt interessants.

El nostre Cava Mas Bacus

Ja fa uns anys que vam decidir tirar endavant el projecte de crear el nostre propi cava. “Mas Bacus” és un vi escumós amb personalitat i una imatge fresca i actual. Un cava molt especial elaborat per un celler de cava artesà.

Els caves Joves com aquest, presenten un gust suau, lleugerament afruitat i fresc. Molt agradable en boca gràcies a l’equilibri entre l’acidesa i els aromes. Són caves refrescants ideals per fer una copeta a mitja tarda o per acompanyar-lo amb un bon àpat.

Es pot beure cava més enllà dels dies de celebració, té molta versatilitat i es pot acompanyar pràcticament amb tota mena de plats perquè harmonitza amb tots els sabors. Ja sigui en un menú de celebració i festa o l’arròs dels diumenges, beure cava serà una bona opció. Una gran alternativa per maridar un dinar, per acompanyar la copa de mitja tarda o fer la tertúlia després de dinar. El cava és una beguda imprescindible en els esdeveniments, però també és ideal per a gaudir dels moments entre amics. 

Salut!

Un pensament sobre “Beure cava és sinònim de celebració

  1. Retroenllaç: Com escollir un bon cava? | VINS GOTIM D'OR

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s