Vi i gastronomia: L’art del maridatge.

Menjar és un plaer i és una de les accions que fem més sovint quan volem compartir moments, celebrar i reunir-nos amb els altres. Uns entrants per compartir , un deliciós plat fet per un cuiner professional i tot això ho acompanyem d’ una copa de vi és una combinació perfecte per una jornada especial. El vi i la gastronomia, tenen un paper molt important per poder gaudir d’una experiència gurmet de qualitat.  

A Catalunya som afortunats per comptar amb una gastronomia tan rica com la mediterrània. Gràcies al clima, el sòl fèrtil i una tradició agrícola podem gaudir de productes i ingredients de màxima qualitat amb els quals s’elaboren plats amb espectaculars sabors, colors i olors.  

Al 2013, la UNESCO proclama la cuina mediterrània com a patrimoni immaterial cultural de la humanitat. La climatologia de la zona fa que podem aconseguir aliments sans i deliciosos que son coneguts per tot el mon per la seva qualitat, com per exemple, l’oli d’oliva. Les verdures i les fruites, el peix,  les carns i els llegums són ingredients de la cuina mediterrània amb els que es poden elaborar moltes receptes que fan despertar els nostres sentits. 

El maridatge, la perfecta combinació dels aliments i el vi 

Per gaudir d’una experiència gourmet els ingredients que formen el plat i la seva qualitat són els que determinen si es un plat és excel·lent. Els productes gurmet no necessàriament han de ser els més cars, podem gaudir d’un deliciós àpat a un restaurant amb estrella Michelin però també a casa amb productes frescos que hem comprat al mercat municipal de la nostra ciutat. 

Per als amants de la gastronomia un dels ingredients que no pot faltar a l’hora de viure l’experiència és acompanyar el plat amb un bon vi.  Ja sigui blanc, negre, rosat o un escumós el vi potencia el gust dels ingredients, fent que els diferents sabors s’adaptin entre si per aconseguir una explosió organolèptica.  

La combinació d’aquests és tota una ciència gastronòmica on no hi ha una única opció correcte, ja que els sabors oposats també poden crear un composició interessant.  

El maridatge és tot un art , no només es tracta d’encertar amb la combinació dels ingredients del plat i el vi que beurem , si no que s’han de seguir una sèrie de passos per arribar al resultat final.  

El ritual del maridatge :

Els passos a seguir per fer aquesta experiència màgica que és el maridatge , millor no saltar-se’n cap 

 • Destapar:   És el primer pas per començar l’aventura del maridatge. Subjectant l’ampolla verticalment a una superfície plana  i suaument treure-li el tap.  
 • Decantar: Mitjançant la decantació és possible eliminar pòsits o restes de suro que han pogut caure durant el destapat. També és una bona forma per a donar una major oxigenació al vi i fer aflorar les seves aromes. Ho farem lentament, sense presses, perquè el precipitat no s’alteri. 
 • Temperatura: pot variar Segons el tipus de vi. Hem de conèixer la temperatura òptima per servir-lo i aconseguir un maridatge perfecte. Per exemple, si un vi està massa fred els seu aroma desapareix i quedarà un gust neutre. 

El maridatge ha d’aconseguir que descobrim noves sensacions i nous sabors amb la combinació del vi amb l’aliment. 

Posem alguns exemples de possibles combinacions per poder degustar diferents plats i gaudir de tota una experiència per als sentits. 

 • Blanc sec: Formatges suaus , peixos fumats com el salmó o l’anguila i carns blanques 
 • Blanc dolç: Formatges blaus, Foie i  Formatge curat. 
 • Rosat dolç: Embotits suaus com el gall d’indi, formatges suaus. 
 • Negre jove: Carns blanques, formatges suaus , peix fregit o amb salsa gustoses. 
 • Negre Criança: Carns vermelles , peixos blaus, carns amb salses suaus. 
 • Negre Reserva: Carns guisades, Carns de caça, patés.  
 • Oporto, moscatell, mistela …: Postres dolços, formatges blaus, xocolates amb alta proporció de cacau. 

Així que tan si aneu a un restaurant i heu d’ escollir el vi com si prepareu una reunió a casa i sou vosaltres els cuiners teniu fantàstiques opcions on podreu potenciar el gust del menjar gràcies a les combinacions de sabors que ens aporta un bon vi.  

Gaudir dels diferents tipus de vins acompanyats de menjar no ha de ser gens complicar,  és més fàcil del que sembla. Ser l’amfitrió perfecte i escollir el millor vi per als plats que es gaudiran és una tasca important per potenciar aquesta experiència gastronòmica. Dedicar atenció als ingredients que formen el plat i donar-li un cop d’ull a la llista que us hem proposat us facilitarà la decisió. 

Animeu-vos a provar tot tipus de combinacions per trobar quin vi s’escau millor amb el vostre menú.  Beure vi és tota una experiència per els sentits. 

Com va dir  “Robert Louis Stevenson.”, novel·lista i poeta , “El vi és poesia embotellada.” 

Salut!!  🙂

Un pensament sobre “Vi i gastronomia: L’art del maridatge.

 1. Retroenllaç: Com fer un tast de vins a casa? | VINS GOTIM D'OR

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s