Quins són els productes per celebrar La Castanyada?

La tardor és època de fulles caigudes, on els dies es van escurçant, la foscor s’avança i ve de gust quedar-se a casa amb el caliu d’una llar de foc. En aquesta època de fred incipient, trobem una celebració especial dels catalans, el 31 d’octubre és “La Castanyada” i el dia 1 de novembre Tots Sants. Dos dies especials on els productes típics són els panellets, els moniatos i les castanyes.

Antigament aquests aliments típics es gaudien durant la nit de Tots Sants, quan a les parròquies i els convents tocaven campanes fins a la matinada per celebrar el dia dels difunts. Aquest dia es menjaven les castanyes per agafar forces, ja que són fruits energètics de tardor i els campaners repicava les campanes fins a la matinada. Aquests aplecs improvisats van anar arrelant a Catalunya fins al punt que les castanyes al foc van formar part de la tradició.

El seu consum s’ha estès de tal manera que dies abans de la celebració ja podem trobar parades ambulants de venda de castanyes torrades i moniatos calents embolicats amb paper de diari, una imatge típica d’aquesta època, ambient de tardor i gent passejant amb la paperina de castanyes calentes pels carrers freds de la ciutat.

Una altra estampa emblemàtica de l’època de castanyes, és trobar-se les pastisseries plenes de panellets. Hi ha un munt de varietats; avellanes, pinyons, coco, fruita… Un dolç típic de tardor per tots els gustos.

Quin és el símbol de la castanyada?

Com a símbol per excel·lència d’aquesta celebració, tenim a la famosa “Castanyera” és un dels símbols més coneguts d’aquesta celebració catalana.

Les castanyes es menjaven rostides gràcies a aquesta figura, una senyora amb un vestit tradicional que feia les castanyes al foc i que  avui dia, continua existint el seu record gràcies als venedors de castanyes que trobem als carrers de les ciutats.

La castanyera, encara segueix molt present a festes infantils o esdeveniments on els més petits van disfressats amb aquesta vestimenta tan característica.

Els dolços de La Castanyada

Els dolços més coneguts d’aquesta festa tradicional són els panellets. Fets amb una massa de sucre, rovell d’ou i ametlla i en algunes receptes també poden portar patata o moniato. Avui dia es complementa amb pinyons, xocolata, cafè, coco, fruita confitada… Hi ha moltes maneres de fer panellets encara que els clàssics segueixen sent els d’ametlla i pinyons.

La tradició de Tots Sants no s’acaba amb les castanyes, moniatos i panellets. Un altre protagonista d’aquesta celebració és el moscatell. Acompanyar aquests fruits de la tardor amb glops de moscatell és una tradició del passat i del present. És la beguda estrella de la castanyada, encara que, hi ha qui prefereix menjar-se els panellets amb una copa de cava. Beure cava és sinonim de celebració  i es una beguda imprescindible en els esdeveniments.

El moscatell és un vi dolç, de color groc palla amb un aroma intens i floral. En boca té una entrada dolça i notes de fruita seca molt típiques. És un vi dolç amb un gust molt característic i que crea un dels postres més típics com el postre de músic, un plat de fruits secs i una copa de moscatell, així com acompanya les castanyes i els panellets. Però no només el moscatell lliga a la perfecció amb aquests productes de tardor, també hi va molt bé una copeta de  mistela ben fresqueta.

Diferències entre el moscatell i la mistela:

  • El moscatell és un vi dolç que s’elabora a partit de raïm de gra rodó i molt llis, aquest tipus de raÏm és summament dolç i aromàtic. Él vi moscatell és de color groc palla amb un aroma intens i floral i té una graduació d’entre 11 i 13 graus.
  • La mistela no es considera un vi com a tal,  és un most on s’hi afegeix l’alcohol per inhibir l’acció dels llevats. Aquesta és una beguda que es prepara tradicionalment amb fruites, sucre i aiguardent i té una graducació de 15 graus.

Aquesta tipologia de vi dolç és un imprescindible per celebrar el dia de la castanyada.

La Castanyada és una tradició de casa nostra amb molts anys d’història. Una festa on amics i familiars es troben per passar una bona estona, parar taula i gaudir dels postres típics d’aquestes dates; les castanyes, els moniatos i els panellets són productes de textura densa que necessiten ser acompanyats de moscatell i mistela per fer-los baixar més lleugerament.

Seguim gaudint de les tradicions especials. Bona castanyada a tothom!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s