Com es fa el vi?

El vi es fa a partir d’un procés concret on prenen importància, factors com ara el clima, la terra o la forma de collir el raïm. Existeixen molts tipus de vins, i moltes tècniques d’elaboració, gairebé tantes com cultures, climes, sòls i varietats de raïm.

La base de com es fa el vi, gairebé no ha variat des dels seus inicis. El vi és una beguda amb història i cultura que ha acompanyat paral·lelament la humanitat. Es calcula que el seu origen és al voltant de l’any 5000 a.c amb la cultura egípcia, on els egipcis ja feien vi fermentant-lo en recipients de fang. Més tard, cap a l’any 700 a.c arriba a la Grècia clàssica, els grecs fan el vi i li assignen a Dionisi com a el seu Déu. Més tard, a l’imperi romà, aquest mateix Déu es converteix en Bacus com a símbol principal associat al festeig vi del vi.

El vi era símbol d’estatus social, representava el luxe, la riquesa i el poder. Aquest producte ha sigut testimoni de grans esdeveniments de la nostra història i el seu consum era principalment per motius religiosos i festius.

La verema i la fermentació

El raïm és l’ingredient principal i va madurant lentament a les vinyes per aconseguir els aromes naturals i típics de cada varietat. Quan arriba al seu estat òptim comença la collita, aquest procés rep el nom de verema. El període de collita, va entre agost i octubre. Aquest dependrà del grau de maduració de cada raïm per obtenir la relació esperada entre sucres i àcids de cada gra de raïm.

Segons el tipus de vi que es vulgui aconseguir, es veremarà en una data o en una altra. Per exemple; per aconseguir un vi més fresc la collita serà abans que per obtenir un vi amb més concentració alcohòlica.

Actualment existeixen dues maneres de recollir el raïm, cadascuna amb els seus punts a destacar:

  • Verema manual : El sistema manual és el més utilitzat, és la manera tradicional de recollir el raïm, aquest procés és més delicat i acurat i s’evita que el gra es trenqui i hi hagi oxidacions. Els raïms són recollits en cistells que es transporten amb cura fins al celler que s’encarregarà de l’elaboració del producte final.
  • Verema mecánica: Aquesta tècnica ha anat agafant protagonisme perquè és més econòmica, ja que la recol·lecció del raïm no necessites tanta mà d’obra i el procés de recollida és molt més ràpid que la verema manual.

Un cop el raïm és al celler, el següent pas és premsar-lo per extreure el most, sempre tenint cura de no trencar la llavor, ja que pot perjudicar el gust del vi. Aquest most es guarda en barrils d’acer inoxidable i es fa la fermentació, els sucres en el most es transformen en alcohol gràcies a l’acció dels llevats donant pas al nou producte.

La temperatura és un altre procés fonamental a tenir en compte, ha d’estar controlada per no tenir cap problema amb la fermentació del most. La fermentació finalitza quan no hi ha sucre i la graduació d’alcohol està entre 11% i 13%. Aquest vi s’emmagatzema durant uns mesos i es filtra per eliminar possibles partícules resultants del producte.

Per finalitzar tot el procés, s’embotella el vi de tal manera que no entri oxigen i no pugui fer-se malbé. Per aconseguir un vi de qualitat juguen un paper molt important diferents factors i un treball meticulós per part de tots els responsables de l’elaboració.
A Vins Gotim d’Or, envasem vins de segona premsada i oferim un producte de qualitat amb un cert nivell de gust i d’aromes. Sempre tenint cura de la neteja de tot el circuit amb els que elaborem els vins de taula.

Les festes de la Verema

Es pot dir que setembre és un mes important per a la cultura vinícola. La verema es realitza entre agost i octubre, però el mes de setembre recopila moltes festes importants relacionades amb la verema al nostre territori. Si ets amant del vi, les festes i tradicions d’alguns punts de Catalunya poden ser un reclam interessant per a gaudir de diferents activitats relacionades amb la cultura del vi s’hi afegeixen a aquesta celebració, activitats de caràcter gastronòmic o fires amb productes artesanals.

Les festes de la Verema, són una bona manera de promocionar els vins del territori i de donar valor a aquest producte que ens ha acompanyat al llarg de la nostra història. Darrere de cada ampolla hi ha una feina dura, amb molta cura i passió per les persones que s’hi dediquen.
Fem un brindis per a tots els treballadors de la vinya, gràcies a la seva tasca podem gaudir d’aquest producte que a tants ens enamora.

Un pensament sobre “Com es fa el vi?

  1. Retroenllaç: Activitats d’enoturisme per primavera | VINS GOTIM D'OR

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s