Productes típics de tardor i el seu maridatge

El final de l’estiu ja s’acosta i li donem la benvinguda a la tardor. Una nova estació on hi ha la caiguda de fulles en els arbres caducs, els dies són més curts i el canvi de temperatures conviden a plats i vins de tardor La tardor posseeix una paleta de colors molt particular i distintiva: ocres, grocs, vermells…es barregen en els paisatges i deixen una bellesa increïble, però també és temps de plats suculents i reconfortants.

La tardor és una estació marcada per l’enorme varietat de productes de temporada com la magrana, el raïm, les taronges, les mandarines, la carabassa, les castanyes i els bolets. Els plats tenen els seus propis colors, aromes i sabors i es poden maridar amb diferents vins, tant blancs com negres.

Com trobar un bon maridatge de tardor?

Els hàbits alimentaris canvien amb l’arribada de la tardor perquè baixen les temperatures i comença a fer més fred. Comencen a venir de gust menjars més calents com les sopes i les cremes i també plats més contundents de cullera com els guisats.

Aquest tipus de plats necessiten el seu propi maridatge, ja que les textura dels plats de cullera són especials. Buscarem una combinació de vins amb més cos i sabors més lleugers.

Els vins més habituals de la tardor són els vins negres, però no han de ser els únics. Tots els vins tenen característiques diferents que els fan ideals per a diferents plats i la clau serà saber escollir el més adient per a cada plat de tardor.

Encara que hi ha maridatges que són ideals per a qualsevol època de l’any, com pot ser arròs de marisc i vi blanc, el món del maridatge no és tancat ni tampoc quadriculat, hi ha tants sabors que es pot provar i arriscar.

Els plats i els vins de tardor 

Com dèiem abans, els mercats s’omplen de productes típics de tardor, i gràcies a aquests productes de temporada podem preparar plats de tardor deliciosos.

Un dels productes estrella són els bolets. El primer que has de tenir en compte és que cada tipus de bolet té el seu sabor, textura i aroma. Això és molt important per a determinar quin vi maridarà millor i per a aconseguir que cap dels dos sabors es perdi. Una bona proposta és buscar un vi ben estructurat com un Shyra i evitar els vins dolços o els vins molt intensos com pot ser un reserva, per a poder obtenir un bon equilibri de sabors

Un altre dels productes de la tardor per excel·lència és la carabassa i una de les receptes típiques de tardor és la crema de carabassa. Per maridar aquest plat, un bon acompanyant pot ser un vi blanc verdejo, ja que és refrescant amb un final llarg i no eclipsarà el sabor del plat.

Si parlem de guisats, estofats o qualsevol altre plat de cullera més contundent, és important tenir en compte que són plats amb un sabor més potent pel que cal acompanyar-lo amb un vi amb més personalitat. En aquest cas podríem apostar per un vi negre Cabernet Sauvignon, que ens deixi un record en boca elegant i saborós i un final llarg, agradable i persistent.

I no ens oblidem del codony una altra de les fruites protagonistes de la tardor. La combinació de sabors pot maridar molt bé amb un cava fresc, equilibrat i refrescant com el nostre Mas Bacus.

Així doncs, arribem a la conclusió que la tardor és una estació molt especial, on els paisatges ens deixen un record meravellós i on tenim un ventall de productes de temporada increïbles que convida a cuinar i realitzar plats espectaculars amb vegetals i fruites d’estació i gaudir-los amb un bon vinet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s