Temporada de calçots. Com fer una bona calçotada?

Parlar d’una calçotada a Catalunya és com parlar del País Basc i els seus pinxos o d’Andalusia i el seu peixet fregit. La calçotada és un menjar típic de la regió occidental de Catalunya (originària de Valls) Encara que s’ha estès i es pot degustar a qualsevol part de la comunitat catalana durant el final de l’hivern i començaments de la primavera.

Què són els calçots?

Els calçots, són una varietat de cebes tendres especialment conreada per a aquest propòsit. Deu el seu nom a la manera especial de conrear la ceba. Per a allargar-la es “calça” amb més terra. És a dir, s’afegeix terra a la seva base perquè la ceba hagi d’estirar-se a la recerca de la llum. Aquest procés es repeteix 2 o 3 vegades durant el seu cultiu, fins a aconseguir una part blanca prou llarga. (entre 15 i 25 cm)

Quan és la temporada dels calçots?

La temporada de calçots va de novembre a mitjan abril. La temporada de calçots arriba al seu moment àlgid a partir de la Festa de la Calçotada, que se celebra a Valls l’últim diumenge de gener. Aquesta festa que se celebra a l’Alt Camp marca el moment àlgid de la temporada de calçots.

Com es cuinen i es menjen els calçots?

Es cuinen directament sobre les flames de sarments. Un cop cuinats a la brasa s’han d’embolicar amb paper de diari i quan ja estan tots es presenten a taula amb una teula per evitar que es refredi . Es pelen amb una lleu pressió en la punta (on estaven les arrels), i estirant alhora de les fulles centrals perquè surti el calçot sencer i completament net.

Un cop ja s’ha pelat, s’unten en la salsa especial de calçots, feta de tomàquet, avellanes i ametlles torrades, all, oli, vinagre i nyores. Encara que cada cuiner li dona el seu toc per fer-la més personal. I ja te’l pots menjar amb les mans, elevant-los i introduint-los a la boca.

Com és tradició, una bona calçotada ha d’anar també acompanyada del seu pitet i d’un porro ple de vi. A Vins Gotim d’or tenim vins especials per a omplir la bota i el porro i poder gaudir d’una bona calçotada amb tots els seus components.

El vi per a botes Marcet , és l’acompanyant ideal per a assaborir una bona calçotada i gaudir aquesta tradició catalana. Pot ser blanc o negre, el que prefereixis, i si també vols vins generosos com el moscatell, el vermut , el vi de missa… entre d’altres també disposem de format perquè acompanyis la teva calçotada.

Gaudiu de l’època de calçotada i brindeu amb el porró de vi ben ple. Salut!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s