El vi i els seus déus
“Si bevem vi, ens sorprendran els somnis a la nit imminent.”– D. H. Lawrence
“Si bebemos vino, nos sorprenderán los sueños en la noche inminente.” – D. H. Lawrence
“If we drink wine, we will be surprised by the dreams in the night imminent.” – D.H. Lawrence
El vi, potser descobert de la mateixa manera que el cafè: accidentalment, està present en gairebé totes les civilitzacions que han viscut en el nostre planeta, el seu paper ha sigut tan important, que ha estat mereixedor de poesies, cançons i ocupat un lloc important en Panteons mitològics.
El nostre article en aquesta ocasió, més que tècnic és històric, ja que pretenem dedicar-lo al Vi i els seus Déus. Tot i que el més famós i desordenat és Bacus, per als romans (Dionís, per als grecs) s’han registrat altres en diverses cultures.
Una inscripció de l’any 2700 a. de C. esmenta a la deessa sumèria gestió amb el significatiu nom de (mare cep). Un altre déu sumeri es deia Pa-gestíndug (bona soca) i la seva dona Nin-kasi, que significa “dama del fruit embriagador”. (1)[I]
Ja a l’Antic Egipte, el déu Osiris va ser relacionat amb el vi, per a poble egipci va ser el primer en utilitzar una estaca per col.locar la vinya i qui va trepitjar a els raïms.
“Osiris va ensenyar a la humanitat el cultiu de la vinya, així com a veremar el raïm i com guardar el vi”. (Diodoro Sículo, viatger grec) (2)
El comerç amb l’Antic Egipte va permetre més tard als Minoics, assentats a l’illa de Creta – a la Mediterrània- conrear les seves pròpies vinyes. Segons apunten descobriments arqueològics, en la cultura minoica (segle II a.c), el vi i el toro sagrat es representaven en copes de banya anomenades rhyta.[II] . En algunes tauletes es va trobar una petita al·lusió a Dionís, el déu grec.
Una de les primeres premses de vi conegudes va ser descoberta en Palekastro, a Creta, i és aquesta illa des d’on es creu que els micènics van estendre la viticultura a altres llocs de la mar Egea i bastant probablement al continent grec. (3)[III]
Bacus o Dionís, el més famós
En la mitologia clàssica romana, Bacus, és fill de Júpiter (el Zeus grec), i és el déu encarregat de la verema i la producció del vi. El distingeixen la seva conducta divertida, relaxada, que incita al desordre i l’èxtasi.
La seva principal missió era “alliberar” a les persones, mitjançant la música i el vi, de totes les seves preocupacions. Es va destacar també per facilitar la comunicació entre els vius i els morts.
Al començament del culte, Bacus era representat en la figura d’un nen nu i grassonet, de cabells arrissats, més endavant apareix en ceràmiques i pintures com un home ja gran, de barba fosca i espessa i cabellera arrissada coberta amb una corona de fulles i raïm, i per descomptat, amb una copa o bol de vi.
Elements simbòlics amb els quals s’associava a Bacus:
* La copa de vi.
* El raïm de raïm.
* La corona de fulles i raïm.
* El fal·lus (i l’orgia com a generació i plaer provocat per la divinitat).
* La flauta.
* El tirs.
* Les banyes i la màscara (relacionada íntimament amb el teatre).
* La pell de les feres sacrificades durant els rituals.
* El cabrit.
* El lleó. (4)
En el seu honor es realitzaven les famoses Bacanals, festes celebrades -tant en el món grec, com el romà- en què es bevia sense mesura. Les romanes eren molt més festives que les gregues, on predominava el caràcter religiós.
Finalment, en el judaisme no es coneix cap vincle entre Déu i el vi, tot i que aquest últim s’utilitzava en el ritual jueu, beure sense mesura, no era ben vist per la societat.
El cristianisme, per la seva banda, va obviar per complet qualsevol culte relacionat amb el vi, utilitzant-lo només en l’eucaristia.[IV]
Bibliografía consultada
(1) http://todoelmundodelvino.blogspot.com.es
(2) wikipedia.org
(3) https://vitisetvinumlex.wordpress.com
(4) http://www.almargen.com.ar
Notes, cites i referències
[I] Sumèria: va ser una regió històrica de l’Orient Mitjà que era part sud de l’antiga Mesopotàmia, entre les planes al·luvials dels rius Eufrates i Tigris.
[II] La Cultura Minoica es la primera cultura europea de la Edad del Cobre y del Bronce, aparecida en la isla de Creta entre los años 3000 y 1450 a. C.
[III] Palekastro és un petit poble a l’extrem oriental de l’illa mediterrània de Creta. Ja en època minoica era un centre de comerç.
[IV] Sagrament de les esglésies cristianes que consisteix a consagrar el pa i el vi (memorial de la mort i resurrecció de Jesús) i en la seva distribució entre els fidels.
Fotos
- Bacus: com. Pixabay.com. CC0 Public Domain. Gratis per a usos comercials. No cal reconeixement.
- www.wikipedia.org
- Eucaristia: Pixabay.com. CC0 Public Domain. Gratis per a usos comercials. No cal reconeixement.