La vinya i el clima, la seva influència en la qualitat del vi

El raïm i el clima

Comença la collita

El que sap degustar no beu massa vi, però gaudeix seus suaus secrets  (Salvador Dalí)

Those who know how to taste do not drink too much wine, but enjoy their soft secrets (Salvador Dalí)

El que sabe degustar no bebe demasiado vino, pero disfruta sus suaves secretos (Salvador Dalí)

Les condicions del sòl i el clima influeixen directament en el desenvolupament de la vinya i en la qualitat del vi. El post d’avui el dedicarem al segon factor, també conegut com: Climatologia, però no podem descartar altres disciplines també involucrades, com ara: la Geologia, la Geomorfologia, la Biologia i la Hidrologia.

Podem concloure que el tema del creixement del raïm, assolir la seva perfecció i harmonia, i el procés de l’elaboració del vi, és molt complex i delicat, i necessita cura i molta responsabilitat.

Aconseguir aquest fràgil equilibri es tan difícil que s’han creat certs paràmetres per mesurar la qualitat del producte (vi) i índexs bio-climàtics que coadjuven en el procés de classificació.

El més important és cultivar el tipus de raïm adequat per a cada latitud i terreny, d’això depèn la dolçor o acidesa de la fruita:

  • Clima càlid: raïm dolç i poc àcida
  • Clima fred: raïm més àcida i baixa en sucre.
Copa i ampolla de vi

Copa i ampolla de vi

En general, hi ha tres tipus de clima: càlids, temperats i polars, però per al cultiu del raïm es tenen en compte altres tres: Continental, Mediterrani i els Microclimes. (1)

Per facilitar la feina s’han creat grups, subgrups i subdivisions climàtiques:

La primera categoria climàtica la formen els cinc grups climàtics, nomenats amb una lletra majúscula i amb les següents característiques genèriques: A tropical plujós, B sec, C temperat humit, D temperat fred, i E polar. Els subgrups s’estableixen dins dels grups anteriors i es defineixen per una segona lletra que fa referència a la distribució estacional de les precipitacions (f falta de període sec; s estació seca a l’estiu; w estació seca a l’hivern; m monsònic; W desert ; S estepa; T tundra, i, F gel perpetu). Finalment, les subdivisions ens permeten matisar el règim tèrmic mitjançant una tercera lletra minúscula (a, b, c, d, h, k). En la península Ibèrica es donen els tipus B (BW, BSh, BSk), C (Csa , Csb, Cfa, Cfb) i D (DSB, Dfb)”. (2)

Els experts consideren que la balança adequada entre la calor i el fred, present a la Mediterrània, ajuda a la fotosíntesi i a la maduració del raïm.

Els factors que més incideixen en el cultiu del raïm, des del punt de vista climatològic són: les temperatures, la pluja i la incidència de la llum solar.

Entre d’altres elements meteorològics que poden tenir relació amb la viticultura es destaquen la humitat relativa, el vent i la calamarsa.

  • Temperatura: ajuda a assolir un bon desenvolupament i maduració de la fruita
  • Humitat relativa: ajuda a l’activitat fotosintètica, si es desequilibra pot propiciar l’aparició de plagues o, si és molt baixa, pot deprimir-se el raïm.
  • Calamarsa: afecta el creixement del raïm en qualsevol de les seves etapes, causant un veritable desastre a les collites.

El repte que enfronten el vi en l’actualitat és el canvi climàtic. Un planeta més calent pot provocar una meteorologia errant, canvis en la pluviositat, i en les plantes, animals i humans.

Tots aquests canvis portaran, amb el temps, a variar els paràmetres actuals, els quals hauran de ser actualitzats amb freqüència.

Vinya

Vinya

Notes, cites i referències

 Bibliografia Consultada

Fotos

  • Raïms. Vinyes Fulles: CC0 Public Domain. Gratis per a usos comercials. No cal reconeixement.
  • Copa de Vi. Ampolla de Vi. Vi Negre: CC0 Public Domain. Gratis per a usos comercials. No cal reconeixement.
  • Raïms. Vinyes Fulles: CC0 Public Domain. Gratis per a usos comercials. No cal reconeixement.

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s