El clima pot afectar el vi?

El vi i el clima mantenen una relació molt estreta entre ells. El clima pot afectar el vi, i fer-lo variar a causa dels canvis de temperatura, les escasses pluges les glasades… Així que, depèn de com sigui la maduració del raïm en acabar l’any, els factors climàtics poden canviar les característiques del vi.

Quin és l’objectiu? Obtenir una collita de qualitat on es pugui recollir un raïm que permeti fer un bon vi.

Per què és important la maduració del raïm?

La maduració del raïm és molt important per a aconseguir el vi i cultivar el tipus de raïm adequat per a cada latitud i terreny serà un factor important a l’hora d’aconseguir un tipus de vi o un altre.

El fruit de la vinya és el més sensible a les alternatives climàtiques. Potser que es degui al seu llarg temps de maduració (entre un i dos mesos). El període de maduració del gra és el més delicat i decisiu quant a la sort de l’anyada. Si hi ha sol excessiu, el raïm pot cremar-se. En canvi, si el que porta l’estiu a la vinya és un gran fred, els raïms no arriben a madurar bé, i en conseqüència els mostos resultaran febles en sucres, pigments i tanins.

Si plou massa, el raïm es posaran grosses, d’aspecte saludable i apetitós, però el suc que donarà tindrà escassa concentració de glucosa, i en conseqüència, sota grau alcohòlic. A més, aquesta sobrecàrrega d’aigua dona al vi menys cos, i a les aromes, una estructura escassa.

Els factors climàtics que afecten a la maduració del raÏm:

  • La llum solar :Quanta més llum rebi, produirà més quantitat de sucres i donarà lloc a vins amb una graduació alcohòlica superior.
  • La pluja:  En general, les pluges són favorables al creixement del raïm, encara que en estius humits correm el risc de l’aparició de plagues o altres amenaces. L’ideal és que els estius siguin càlids i secs, amb una reserva d’aigua abundant.
  • La temperatura: Les condicions idònies podrien ser; un hivern fred que limités per un temps el creixement, perquè la vinya pugui descansar, pluges suaus per a tenir reserves d’aigua i alimentar la vinya correctament durant la resta de les estacions.

Els diferents climes per cultivar el raïm

Com sabem, existeixen diferents varietats de raïm, cadascuna amb les seves propietats que atorguen als vins el seu caràcter personal.

Per exemple, en climes freds es produeixen varietats més àcides i amb menys sucres que en climes càlids, on el raïm per regla general, són més dolces i amb una acidesa més reduïda.

Així bé, podem dividir els diferents tipus de clima per cultivar la vinya en aquests grups:

  • Clima Continental
  • Clima Mediterrani
  • Clima Oceànic o Marítim
  • Microclima

El Clima Continental (centre d’Europa)

El seu principal avantatge són les fresques temperatures de la tardor que ajuden a mantenir l’acidesa i les aromes del raïm i com inconvenient trobem les pluges d’estiu que augmenten el risc de malalties fúngiques i les temperatures molt baixes a la tardor que poden afectar a la maduració completa del raïm.

El Clima Mediterrani (sud d’Europa) 

Presenta estius secs i càlids a més d’hiverns suaus i humits. Les pluges esdevenen quan la vinya es troba en repòs i les malalties fúngiques no poden danyar-les. La calor extrema de l’estiu pot necessitar el regadiu perquè no es vegi afectada la maduració

El Clima Oceànic o Marítim (costa oest d’Europa)

Aquest clima és d’estius frescos i hiverns suaus. El seu perill són les pluges abundants i la humitat que pot causa malalties fúngiques a la vinya i les pluges.

Microclima

Un clima local de característiques diferents de les de la zona en què es troba. A Espanya existeixen gran quantitat de zones vitivinícoles amb microclimes, com és la zona del Priorat.

Així bé la qualitat del vi està íntimament relacionada amb el lloc on van créixer les vinyes i els factors climàtics que hagin passat durant la maduració.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s