Com beure en porró

beure-vi-en-porro
Foto de calafellvalo en Foter.com / CC BY-NC-ND

El porró ha estat sempre un símbol de benvinguda. Arribar a una casa on hi ha un porró a taula per beure un raig de vi era una forma amistosa de dir-te que ets benvingut a casa. El porró és un element significatiu de la cultura catalana que té la seva historia.  Els romans bevien amb un element molt semblant al porró però historiadors situen el seu origen a les comarques d’Aragó i Catalunya en el segle XVIII.

El porró , és un recipient de vidre amb dos brocs , un més gruixut per abocar el vi i fer servir de mànec i un altre més petit que serveix per fer sortit el vi amb un raig prim i contant per poder beure a galet.

El vi amb el que omplim el porró és vi a granel . Tal i com es feia abans, comprar el vi a granel per beure en porró és la manera més pràctica i sostenible de consumir-lo.

Beure vi amb porró és un art

Com diu el refranyer “ beure en porró fa trobar el vi més bo”

Però fer servir el porrórequereix certa traça. Beure a galet és un art, i qui més qui menys ha vist a casa seva com els avis i els pares bevien el vi de taula amb el porró.

Saps com es beu a galet?

  • Agafar el porró pel mànec i enfocar el broc més petit cap a la boca per fer caure el raig de vi directament a la boca,  mentre anem allunyant el braç per tal de que el raig sigui el màxim de llarg possible (amb una distancia d’uns 10-20 centímetres.)
  • Mentre anem allargant el braç i el vi va caient a la boca, s’ha d’anar empassant el vi que tenim a la boca amb petits glops perquè no s’acumuli.
  • Beurem a galet tanta estona com es vulgui, o es pugui, i tallarem el raig de vi amb un moviment ràpid i sec de canell.
  •  Quan es comparteix taula i porró, un cop acabat el glop, el porró es passa al següent de la taula. El vi anirà passant d’una mà a l’altre perquè tots facin un bon xarrup de vi.

Aquesta peculiar manera d’assaborir el vi és una forma tradicional de compartir un àpat en família i gaudir del temps lliure. Fins hi tot els petits de la casa poden participar, el porró es pot omplir amb aigua i així els menuts de casa, poden començar a practicar com beure a galet.

Catalunya es una terra de cultura i tradicions i més si són per compartir taula i menjar amb els nostres éssers estimats. Ja ho vam veure per les festes i tradicions de Nadal però seguim gaudint de dinars en família i amics durant tot l’any. Qui es pot resistir al plaer d’una taula ben parada amb menjar i beure?

A les calçotades s’hi beu en porró?

Les calçotades són un altre exemple de les tradicions catalanes que ens reuneixen a taula per gaudir de la gastronomia catalana. Donem la benvinguda a l’època dels calçots, cebes dolces fetes a la brasa i sucades amb salsa romesco.

La temporada de calçots va de novembre a l’abril, però quan més es consumeix és al gener, febrer i març. L’origen d’aquesta tradició catalana remunta a les terres de l’alt camp de Tarragona i l’inici oficial de la temporada la dóna la Festa de la Calçotada de Valls, que se celebra l’últim diumenge de gener. Aquesta és una diada festiva i popular a la plaça del poble amb actes tradicionals i concursos relacionats amb el calçot.

Els calçots estan cultivats d’una manera especial per a que tinguin aquesta allargada tan característica. És una ceba que es planta en dos cicles i gràcies a un procés de cultiu específic s’aconsegueix aquesta forma tan peculiar.

Un cop cuinats a la brasa s’han d’embolicar amb paper de diari i un cop estan tots cuits es presenten a taula amb una teula per evitar que es refredi la ceba acompanyada d’un bol ple de salsa romesco, típica de la zona.

És una salsa per sucar el calçot feta de tomàquet, avellanes i ametlles torrades, all, oli, vinagre i nyores. Encara que cada cuiner li dona el seu toc per fer-la més personal J

Ara bé , però saps que és el que fa més especial la tradició de la calçotada?  És la manera de menjar el calçot.

Igual que beure en porró, menjar el calçot és quelcom primitiu que ens transporta a temps passats. El calçot es menja amb les mans, per fer-ho una mica més distingit, pots posar-te un pitet per no embrutar-te.

La calçotada és una jornada gastronòmica típica catalana per reunir-nos amb la família per gaudir del menjar i el beure.  Però podem acompanyar la calçotada amb altres begudes per beure en porró.

  • El vi ranci també es una bona opció, és un vi amb un altre matís, aromes de fruits secs i tocs amargs, un vi diferent al vi de taula. 
  • Un xarrup de moscatell, un vi dolç i suau que entrarà bé per acabar el dinar i allargar la sobretaula.

La cultura catalana té molts elements significatius i el porró és un d’ells. Beure en porró és un costum que ens defineix i identifica a catalans i catalanes, per això no podem deixar-la perdre.

Així que, si encara no tens molta traça per beure en porró ja pots començar a practicar i que el raig de vi caigui com un autèntic professional a la propera calçotada.

Gaudiu de l’època de calçotada i brindeu amb el porró ben ple. Salut!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s